Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бразая – съхранен коледен обичай в село Бяла вода

Обичаят в село Бяла вода
Снимка: НЧ"Възраждане 1924"

Древният ритуал Бразая се провежда до ден-днешен в село Бяла вода, община Белене. Бразаята е маскиран мъж, който напомня причудливо, фантастично животно, богато накичено с вълнени китки, многоцветни панделки и звънчета по рогата.

За обичая разказва в “Нашият ден“ Росица Петрова, председател на читалище „Възраждане 1924“ в село Бяла вода, община Белене.

“Площадът в селото на Бъдни вечер е пълен, хората чакат Бразая. Нашето е едно от малкото села на брега на р. Дунав.

На Бъдни вечер Бразаята се люпи, което означава облича, в една крайна къща на селото.

След като излезе по улиците, и е посрещната от децата, и да отиде в кабинета на кмета на селото, и да иска разрешение да управлява тази нощ. След това излиза в центъра, минава по улиците, сурвака всички за здраве, за щастие.

Това е един обичай, който се причислява към тайнството на ритуала, свързан с прочистването на дните между Бъдни вечер и Богоявление.“

Чуйте Росица Петрова в звуковия файл.

Снимки: НЧ"Възраждане 1924"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46